Kender du de 5 trampolinråd?

Rundt omkring i rigtig mange danske haver høres lyden af barnelatter, og de umiskendelige knirk fra fjedrende der bærer trampolindugen. En havetrampolin er fantastisk underholdning for hele familien, men hvert år kommer tusinder af danske børn til skade, imens de leger på trampolinen.

Nu kunne man fristes til at tro, at det var på grund af dårlige trampoliner med rustne fjedre og huller i dugen, men det er ikke tilfældet. Det er derimod børnene selv, der er skyld i ulykkerne. Det handler ikke om det de hopper på, men om måden de hopper på det.

De 5 trampolinråd

I den forbindelse har Forbrugerrådet TÆNK, Sikkerhedsstyrelsen og Børneulykkesfonden udarbejdet fem trampolinråd, der skal sørge for at alle hoppeglade børn, er i sikkerhed på trampolinerne. I en undersøgelse foretaget af Epinion, svarede 84 procent af de adspurgte forældre dog, at de ikke altid følger rådene. Flere kendte dem sågar ikke engang.

Gør du?

  • Hop altid kun én ad gangen.
  • Brug sikkerhedsnet, så børnene ikke kan falde af.
  • Slå aldrig saltomortaler.
  • Sørg for at der altid er en voksen til stede, når børn under seks år hopper på trampolin.
  • Husk jævnligt at sikkerhedstjekke trampolinen.

Som du kan se, har de fleste af rådene intet med trampolinen at gøre. De handler i stedet om voksne og børns adfærd omkring trampolinen. Kun et enkelt af rådene har med selve trampolinen at gøre: Sikkerhedstjek trampolinen, men hvordan gør man så det?

Sådan foretager man et trampolintjek

Det lyder måske som et stort indgreb, men det er det ikke. Det er slet ikke som at syne en bil, og du kan gøre det hele selv.

Du skal selvfølgelig sørge for at vedligeholde trampolinen, og foretage jævnlige eftersyn af fjedre, kantpude, dug og sikkerhedsnet.

Er der huller, rust eller mug?

Sørg for at trampolinen står på et blødt underlag. Rigtig mange uheld sker, når børnene skal stige på eller af trampolinen. Græsplænen er f.eks. et glimrende underlag til en trampolin. Det er asfalt og fliser ikke.

Du skal tjekke, at benene er solidt fæstnet, og at samlingerne sidder ordentligt. Hvis din trampolin er samlet med skruer, er det en god idé at efterspænde dem.

Sørg altid for at trampolinen er samlet sikkert og forsvarligt. Kort og godt skal du sikre dig, at du har fulgt monterings- og brugsanvisningen.

Skal du købe en trampolin til børnene?

Du skal bestemt ikke lade dig afskrække, fra at anskaffe en trampolin, det er nemlig glimrende underholdning og god motion for de mindste. Men det er vigtigt at være sikker på, at alt er i orden, præcis som hvis du skulle sende dem ud i trafikken. Hvis du stadig er i tvivl, er der her et par gode råd, til dig der skal anskaffe dig din første trampolin hos trampolin guiden.

For det første er det en god idé at vælge en rund trampolin, da det er nemmere, for den der hopper at blive på midten, og midten er det sikreste sted på trampolinen.

Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at grave trampolinen ned i græsset. På den måde er børnene tættere på jorden, hvis de skulle falde ud, den står sikrere, og tilmed fylder den mindre.

Til sidst er det godt at huske, at det er bedst at placere trampolinen i en afstand af 2-3 meter fra træer og rækværk, og sørge for, at der er en frihøjde på mindst 7,5 meter over trampolindugen.